Hiihtovaellukselle pakataan tuhdit eväät, jossa on kaloriot ja kiloriot kohdallaan. Energiavarastot täyttävä eväs saa mielellään myös maistua hyvälle. Vaelluksia on tullut tehtyä joskus valmiiden retkiruokapussien voimalla, mutta niihin on jo kyllästytty ja pelkkä veden keittäminen on varsin tylsää. Sanoinko sen ääneen? Pidän siis kokkaamisesta bensakeittimellä. Nälkäinen vaeltaja on kiukkuinen vaeltaja, mutta täydellä vatsalla avaa latua tyytyväinen hiihtäjä. Ulkona ruoka maistuu aina ja varsinkin kun se on ainakin osittain itse tehtyä. Onneksi itse kuivattuihin retkiruokiin löytyy netistä paljon tietoa ja ohjeita toteutettavaksi.
Kaikkea kuulemma voi kuivata. Aikaisemmille retkille on tullut kuivattua onnistuneesti omenoita, vihanneksia ja lihaa, mutta ei mitään sen erikoisempaa. Ruoan kuivaaminen on helppoa ja kaiken lisäksi se on hauskaa. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan. Kaikki muu laitetaan kuivuriin paitsi rommi.
Syksyllä kuivatut omenaviipaleet. |
Persimon. |
Sienisuolan ainekset. |
Vaelluspäivän ruokailut koostuvat helposta aamupalasta, lounaasta hiihtopäivän puolivälissä ahkion päällä istuen sekä illalla kaikessa rauhassa teltassa valmistetusta päivällisestä. Hiihdon aikana napsitaan välipaloja. Pelkkää syömistä! Hiihtäminen on kivaa!
Hunajapaahdetut maapähkinät 593 kcal / 100 g. |
Tänä keväänä on ollut aikaa suunnitella ja valmistella mukaan lähteviä ruokia. Vinkkejä on saatu kokeneilta ja kokeilevilta retkeilijöiltä. Teltassa saa loihdittua mitä erikoisempia gourmet-aterioita, mutta me päätimme pitää oman ruokalistan selkeänä ja yksinkertaisena. Team Voikkaan kokeilevan keittiön uusia tuttavuuksia ovat kuivattu persimon, sinihomejuusto, feta, tomaattimurska, krutongit, kanan ja peuran jauheliha sekä suppilovahverot. Vaellusruoan kuivaamiseen olemme käyttäneet kiertoilmauunia ja saunan lauteita. Määrät ovat olleet vielä sen verran pieniä ja saunan lauteilla tilaa, että kuivuri on toistaiseksi hankkimatta. Ruoat pussitetaan valmiiksi päiväannoksiin, jotta vaelluksen viimeisillekin päiville riittää syötävää.
Syksyn suppilovahverosatoa. |
Aamupalan suhteen ei ole tehty muutoksia entiseen. Välttelemme kaikin keinoin puurokuppien tiskaamista. Mansikkajogurttimyslisokeripommi, joka kotona menee aamupalatarjoilulla hylkyyn epäterveellisyyden nimissä, tarjoaa niin maistuvaa energiaa hiihtopäivään, ettei se ole kohdannut vielä voittajaansa. Sen voi syödä kätevästi suoraan annospussista, jossa on maitojauhe valmiina. Myslin kylkeen nautitaan mutteripannukahvia ja juustoleipää. Näillä eväillä suksi luistaa lounaaseen asti. Aamupalalla ei käristetä tällä kertaa pekonia, kun Martta Mäyräkoirakaan ei ole mukana.
Jogurtti - mansikkamuromysli 453kcal / 100 g |
Lounas syödään hiihtopäivän puolivälissä pulkan päällä istuen. Tavallisesti lounastauolla on kaivettu ahkiosta pakastekuivattu retkiruokapussi. Tällä kertaa kuuma vesi lorahtaa Lämmin kuppi-kanakeittoon ja krutonkeihin. Eväsleivät maistuvat keiton kyytipoikana. Lounaalla siis lusikoidaan polttoaineeksi jotain helppoa ja puolivalmista, joka valmistuu nopeasti. Pääasia on lämmin ruoka ja lisäenergia loppumatkalle. Legieväspussista löytyy herkkuja, kuten hunajapähkinöitä, karkkeja, rusinoita, suklaata ja kuivattuja hedelmiä. Juomapulloon pudotetaan Dexalin urheilujuomatabletti.
Matkaeväät, retkieväät, legieväät. |
Päivän hiihdosta raukean vaeltajan tähtihetki on silloin, kun oma telttakoti on pystytetty. Termospullosta kaadetaan kuksaan kuumaa vettä cappuccinokaakaolle ja mausteeksi loraus rommia. Rommin tilalla on testattu muitakin tuotteita, vaan ei ole sekään kohdannut vielä voittajaansa. Rommikaakaon kyljessä maistuu puoli levyä minttukrokanttisuklaata. Ai että, tästä on hyvä alkaa suunnittelemaan illan ruokalistaa.
Samalla, kun sulatetaan lumesta vedet seuraavalle päivälle, on aikaa valmistaa päivällistä ja kaiken kruunaa jälkiruoka. Tulevan hiihtovaelluksen päivällismenu sisältää perunamuusia ja peuraa, pastaa ja juustoa, nuudeleita ja kanaa, tortillapizzaa kuivatulla tonnikalalla, juustolla ja tomaatilla. Paistinpannulle laitetaan voita ja maustepurkeista löytyy sienisuolaa ja pippuria.
Tomaattimurska rullalla. |
Jälkiruoaksi on suunnitelmissa jäätelöä, kaura- omenapaistosta vaniljakastikkeella, lettuja ja moccapannacottaa. Jäätelöä lukuunottamatta kaikki kulkee mukana kuiva-aineina, jotka ennallistetaan vedellä.
Mukaan tarttui myös pari suklaamunaa. |
Lopulta makuupussiin kellahtaa hiihtäjä suu messingillä valmiina uuteen vaelluspäivään. Kumpi olikaan tärkeämpää, hiihtäminen vai syöminen? Ainakin tie hiihtäjän sydämeen käy vatsan kautta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti