lauantai 3. joulukuuta 2022

Pyöräseikkailun varustelista

Mitä varusteita Uuden-Seelannin seikkailupyöräilyretkelle lähtee mukaan?  Varusteiden pitää olla kevyitä ja mahtua pieneen tilaan, mutta mukaan pitää silti saada ujutettua vaatteita, ruokailuvälineitä, majoitusvarusteet, hygienia - ja ensiaputarvikkeet sekä työkaluja ja varaosia. Tätä yhtälöä lähdimme ratkaisemaan koepakkaamalla listaamamme varusteet. Ensiapuvälineet on typistetty kipulääkkeisiin, pelastuspeittoon ja laastaripakettiin. Hygieniatarvikkeet pitävät sisällään retkipyyhkeen, hammasharjan ja -tahnan lisäksi vain palasaippuan, jolla saa pestyä tarvittaessa myös vaatteet ja astiat. Aurinkorasva ja Nessu-paketti on pakattu käden ulottuville. 


Reissuun lähtee omat gravelpyörät, joissa ei ole tavaratelineitä, vaan varusteet pakataan pyörän runkoon kiinnitettäviin laukkuihin. 

Tavoitteena on lähteä matkaan mahdollisimman kevyillä pyörillä. Harri ottaa repun selkään, jotta saamme kuljetettua teltan kaarineen ehjänä. Repuksi valikoitui 20 litran Evoc FR Trail Blackline. Bonuksena repussa on selkäpanssari. Itse välttelen reppua viimeiseen asti ja laitan päälle Salomonin juoksuliivin, johon saan pakattua sadevaatteet käden ulottuville. Olen myös käyttänyt paljon liivin ruttupulloja juomapulloina, koska niitä on helppo käyttää ajaessa. Lisäksi yhdessä pullossa on vedensuodatin, joten tarvittaessa matkalla saa täydennettyä vettä. Pyörän rungossa on lisäksi juomapulloteline, johon mahtuu puolen litran juomapullo.

Ortlieb ei ole merkkinä pettänyt vielä koskaan. Handlebar-Pack QR on vedenpitävä ohjaustankolaukku, jonka saa melko kätevästi kiinnitettyä pikalukituksella. Kiinnitys vaatii pientä kikkailua tiukkaan teipattujen vaihde- ja jarrupiuhojen kanssa. Se on kuitenkin napakka paketti, joka pysyy hyvin paikoillaan. Laukun tilavuus on 11 litraa ja maksimikuorma 5 kiloa.  Testasin kesällä myös Restrapin tankolaukun, joka oli mainio kameran kuljettamiseen, mutta sen kanssa oli jonkun verran kiinnityshaasteita.

Muut laukut ovat Restrapin englantilaista tuotantoa. Satulalaukussa on 14 litran vedenpitävä kuivapussi. Vaihtoehtoinen 8 litran pussi tuli kesän retkillä testattua ja todettua liian pieneksi. Satulalaukun pidikkeeseen käy mikä tahansa kuivapussi, joten sen saa tarvittaessa matkalla uusittua. Magneettisoljella kiinnittyvä pidike on käytännölliseksi ja pitäväksi todettu kiinnitys. Kesällä pudotin kyydistä toisen sandaalini, mutta olin sen itse huolimattomasti kiinnittänyt. Kuivapussin saa irroitettua nopeasti ja teline saa jäädä pyörään.

Restrapin runkolaukkuja on saatavilla eri kokoisina. Meillä on runkolaukku sekä yläputken päällä että alapuolella. Yläpuolella olevaan pieneen runkolaukkuun mahtuu naposteltavaa, jota on helppo ottaa ajaessa, sekä puhelin ja lompakko. Alapuolen runkolaukkuun saa pakattua varusteita molemmin puolin. Meillä tänne pakkautuu mm. sisäkumi ja työkaluja.


Nykyretkeilyä.

Navigointiin on mukana useita vaihtoehtoja, mutta ei yhtään perinteistä paperikarttaa. Garmin Montana GPS-laite on toiminut luotettavasti retkillä jo useita vuosia. Laite on alunperin ostettu vuonna 2015 hiihtovaellukselle. Akku on edelleen pitkäkestoinen ja tarvittaessa laite toimii myös paristoilla. Reittikartat on ladattu käsigps-laitteeseen, joka on telineessä Harrin pyörän ohjaustangossa. Suunnon 9 Baro -urheilukello on niin ikään reittiviivoineen Harrilla pyörän ohjaustangossa telineessä.

Seurailen Garmin fenix 7x - kellon avulla reittiä, mutta pidän sen ranteessa. Kellossa on aurinkolatauslinssi, joka parantaa akun kestoa aurinkoenergian avulla. Uudessa-Seelannissa sen luulisi toimivan kohtuullisen hyvin. Virta riittää GPS-tilassa enintään 89 tunniksi ja 33 lisätunniksi käytettäessä aurinkolatausta. 

Garmin inReach - hätälähettimellä saamme hätätapauksessa ilmoitettua avun tarpeesta alueilla, joissa matkapuhelimella ei ole kuuluvuutta. Satelliittiviestintälaite toimii maailmanlaajuisesti Iridium- satelliittiverkossa ja lähettää avun pyynnön paikalliselle hätäyhteyshenkilölle sekä tiedon kotimaan yhteyshenkilölle. Laitteen avulla saa myös tilattua säätiedot.

Lisävarusteita on vähintään riittävästi. Matkapuhelimet, virtapankit, varaparistot, aurinkopaneeli, kamera ja latauspistoke mallia New-Zealand. Lisäksi latausjohdot kelloille, puhelimille, virtapankeille, otsalampuille, kameralle ja GPS-laitteille. Joskus toivoisi selviävänsä vähän vähemmällä elektroniikalla ja latauspiuhoilla.


Valoa pimeyteen.

Otsalamppuna on tehokas Lumonite compass R, jossa on kypäräkiinnike ja sama lamppu toimii myös otsapannalla. Eri valotehoilla toimiva lamppu on pieni ja helppokäyttöinen, mutta vaatii taas mukaan oman laturinsa. Lampussa on IP69- luokituksen mukainen suojaus vettä, pölyä ja iskuja vastaan. Lopulta päädyimme jättämään otsapannan pois ja otimme varalampuksi pienet Petzlin otsalamput. Näin meillä on mukana sekä ladattava että paristokäyttöinen lamppu.

Majoitusvarusteista vain teltta vaihtui uuteen. Muut majoitusvarusteet on hankittu jo ennen edellistä Uuden-Seelannin reissua eli noin viisi vuotta sitten. Kahden hengen Hilleberg Rogen on tällä hetkellä pienin telttamme. Yleensä reissaamme kolmen hengen teltalla, jossa on tilaa myös rinkoille. Tämän reissun vedenpitävät varustelaukut mahtuvat teltan jalkopäähän ongelmitta. Makuualustana on tuttu Exped synmat ultralight ja makuupussina kesäuntuva Rab Neutrino 20 ja silkkipussi. Mukavuutta lisää työreissuilla hyväksi todettu tyyny.

Ruokaa valikoituu mukaan ajettavien etappien perusteella. Vähintään pikakahvia, irtokarkkeja ja patukoita kulkee taskuissa mukana, mutta olemme varautuneet myös siihen, että ruokailemme matkan varrella. Todennäköisesti Countdownista tarttuu mukaan edelliseltä reissulta hyväksi havaittuja kenttäkelpoisia pipareita ja Nutellaa. Ruokailuvälineiksi riittää siis kasaan taittuva haitarimuki ja lusikka. Keitin on MSR pocket rocket deluxe-malli, joka taittuu pieneen tilaan ja oli niin ikään hankittu jo edelliselle reissulle. Keitin ja pieni kaasupatruuna uppoaa titaanikattilan sisälle. Kenttäkeittiön lisävarusteina on tulitikut ja vedenpuhdistustabletit. Tällä kertaa kesät ja talvet mukana kulkenut mutteripannu jää kotiin ja luotamme siihen, että pyöräillessä osumme helpommin kahvilaan oikean kahvikupin äärelle.

Pyöräilykypäränä on molemmilla Smith Network MIPS-maantiekypärä. Ostovaiheessa ajatuksena oli ihan toinen kypärä, mutta tämä istui hyvin päähän, on helppo säätää ja tuuletus on riittävä. (MIPS on lyhenne sanoista Multi-directional Impact Protection System eli aivojen oman suojauksen ja MIPS-suojauksen yhdistelmä saattaa antaa päälle paremman suojan.) Aurinkolaseina ja ajolaseina käytän ESS Crossbow supressor- suojalaseja, jotka olivat jo edellisellä Uuden-Seelannin reissulla mukana. Silmälasi-insertin avulla saan näihin ballistisiin silmäänammuntalaseihini näönkorjaimet omilla vahvuuksilla. Harri on tykästynyt samoihin laseihin, vaikka ei vielä näön korjaamista tarvitsekaan.

Vaatteiden osalta yritämme selvitä mahdollisimman vähällä. Toisella vaatekerralla ajamme ja toisella nukumme.  Citypaitaa ja -shortseja tuskin tarvitsemme kovin usein, koska ajamme koko ajan pyörällä, eikä lepopäiviä ehdi viettää. Ajovaatteita pesemme aina, kun mahdollista. Irtohihoilla ja -lahkeilla suojaamme ihoa auringon UV- säteilyltä ja lisävaatetusta on ajateltu myös vesisateen ja kovan tuulen varalta.

Työkaluja ja varaosia otetaan mukaan ja tarvittavin osin ostetaan matkan varrelta. Joitakin mainitakseni: pumppu, ketjuöljy, vaihtajan korvakkeet, ketjulukkoja, sisäkumit, monitoimityökalu, rätti/harja ja Wurthin ohuet työhanskat.

Koepakkauksen lopputulos näytti tältä.
Tässä vaiheessa olimme tyytyväisiä siihen, että suunniteltu materiaali saatiin pakattua helposti mukaan.

On lottovoitto, jos saavumme samalla lennolla pyörien ja varusteiden kanssa Aucklandin lentokentälle ja pääsemme sieltä vielä onnistuneesti lähtöpaikalle. Nähtäväksi jää kuinka meille käy, joten positiivisella asenteella eteenpäin ja kohti uutta seikkailua.